Praktycznie każda działalność spożywcza lub przemysłowa, wymusza na właścicielu kupienie profesjonalnej, niezwykle czułej, dokładnej i atestowanej wagi sklepowej. Jest wiele rodzajów takich wag i przyjrzymy się w tym artykule kilku z nich.

Jaką wagę sklepową wybrać?

wagi sklepowe elektroniczneWśród wielu typów wag, najpopularniejsze są te, które ważą towary od dwóch, do kilkunastu kilogramów. W przypadku sklepów małych, na ten przykład weźmy osiedlowy sklep warzywny, nie jest konieczny zakup wagi, która będzie duża. Wystarczy, że będzie dokładna i posiadała czytelny, podświetlany wyświetlacz, a zakres ważonych towarów to od stu gramów, do dziesięciu kilogramów. W przypadku większych działalności gospodarczych wagi sklepowe elektroniczne, z reguły, oprócz niezwykłej dokładności potrzebują funkcji etykietowania, czyli możliwości ważenia z dołączoną naklejką, na której jest kod kreskowy. Umożliwia to samodzielne ważenie towaru przez klienta, co znacznie przyspiesza proces nabijania towaru przy kasie i oszczędza czas pracowników. Elektroniczne wagi sklepowe są zróżnicowane cenowo, a te polskiej produkcji, są znacznie tańsze od tych, produkowanych za granicą. Jednak nie znaczy to, że są gorsze, a często wręcz przeciwnie. Wagi są wyposażone zarówno w zwykłe wyświetlacze, jak i te LCD, których podświetlenie jest znacznie bardziej dynamiczne i czytelne. Wagi są lekkie i w razie konieczności ich przeniesienia, nie sprawi to problemu naszym pracownikom. Inwestując w wagę sklepową warto też dopasować ją ściśle do rodzaju prowadzonej przez nas działalności.

Wagi, najczęściej przeznaczone są do stosowania w handlu, przemyśle, a także gastronomii, w lokalach które umożliwiają samodzielne wybieranie jedzenia oraz jego ważenia. Na uwagę zasługują wagi dwudziałkowe, które są znacznie bardziej dokładne od standardowych.