Do przedłużania daty ważności żywności jest stosowana sól, proces pasteryzacji, albo różne konserwanty, które mają za zadanie zachować wartości odżywcze i przedłużyć jej termin spożycia. Są to dość inwazyjne metody, które powodują, że produkt jest poddawany pewnym procesom i nie jest surowy, ani świeży.

Folia termokurczliwa nie tylko do żywności

pakowanie w folię termokurczliwąPróżniowe pakowanie zostało już dawno temu wymyślone i często stosowane w przemyśle spożywczym. Przykładem takiego produktu są pakowane wędliny w mniejszej gramaturze, sery, różnego rodzaju mięsa surowe i poddane wstępnej obróbce, oraz nawet pieczywo. Pakowanie w folię termokurczliwą jednak nie jest zarezerwowane tylko dla żywności, ponieważ coraz częściej tym sposobem pakujemy ubrania, pościel, czy nawet pluszowe zabawki dziecka. Potrzebna jest nam jedynie pakowarka próżniowa, która wysysa powietrze z worka i zgrzewa jego brzegi tworząc wewnątrz próżnię. Taki sposób przechowywania rzeczy, znacznie zmniejsza powierzchnię na jakiej musimy je umieścić. Kołdry i poduszki spakowane w taki sposób w worku, z którego odciągnięto powietrze, zajmie zdecydowanie mniej miejsca, niż schowane luzem w szufladzie. Zaleta takiego rozwiązania, jest fakt, że po rozpakowaniu, ubrania nie są pogniecione, czyli nie musimy ich odświeżać, ani pracować. Folia termokurczliwa nadaje się do każdego rodzaju produktów, ponieważ nie wytwarza zapachu, ani nie wchodzi w żadną reakcję chemiczną z żywnością. Mrożenie tak spakowanej żywności dodatkowo przedłuża ich ważność na kilka miesięcy.

Kupując pakowarkę dostajemy w zestawie folię termokurczliwą na rolce, albo w postaci worków, które należy jedynie zgrzać. Z dokupieniem nowej nie ma problemu, ponieważ dostaniemy ją prawie w każdym sklepie gospodarczym na sztuki, lub na rolki. Cena folii waha się w przedziale między trzydzieści a pięćdziesiąt złotych.